松浪光倫建築計画室

office-T  

所在地 京都府宇治市
竣工 2016.01
撮影 河田弘樹
延床面積 143.36㎡

京都府宇治市の住宅地に建つ、通販会社のオフィス併用住宅である。

 

 

単純な長方形をした平面構成に対して、1本の天窓から取り込まれた天空光は、日射調整の役割も担う梁によって光が絞られた柔らかな光が空間を包み込みます。

 

用途によって大きな空間で応じる場と必要最小限の小さな空間で応じる場で空間体を配置し、等価に広がる光と空間体のリズムがお互いに作用し合って作られた空間が、日々の業務やスタッフ同士の関わりにリズムを与え可能性を引き出していきます

 

 

An office of mail-order company in a residential area at Uji, Kyoto.

Skylight coming through the top light for a simple rectangular-shaped plane composition is narrowed down by joints supporting a roof which undertake a role as adjustment of solar insolation.

Besides, its space is enfolded a soft light designed by suppressing reflection of light by a plastering wall. I arranged a spatial body scaling volume balance thorough using both a place to respond a big space and a place respond a barebones small space as usage and an internal space is produced by the action of a evenly covering light and a rhythm of a spatial body with each other.

This space gives a rhythm to daily task and communication between staff and it develops the potential for them.