松浪光倫建築計画室

70+65  

場所 大阪府貝塚市
完成 2018.05
撮影 河田弘樹
広さ 53.30㎡
照明 new light pottery

老夫婦のための小さな木造住宅である

 

住み主は親から継いできた生家を離れ、子の近くに移住することを決めた

 

まず、建物を敷地中央に配置し、その周囲にバックヤード・住宅のための庭・趣味のための庭をそれぞれ設けた。住宅に必要なサイズを確保すると、これらは細長い隙間の様なスペースになる為、敷地に対して建物のボリュームを少し回転させて三角形のスペースとし、広がりを持った空間へ転換した

 

内部では、2人の声が届く距離感を維持しながら動から静へ連続的に繋ぎ回遊性を持たせることで、コンパクトでありながらも伸びやかな空間とし、さらに、外部空間を室内の延長として取り込むことで回遊性を増幅させた

 

これらの仕掛たちが生活に豊かさと楽しさを与えてくれるだろう

 

 

 

 

 

A small residence made of wood for elderly husband and wife.

They decided to live close to their son at a remove from their parent’ house of ancestors.

Firstly, placed the house in the center of a site and set up a front and back yard and a garden around it.  Those spaces remain only long and thin opens trying to secure size required for construction in the premises. To resolve it, make a triangular space to rotate the house in parallel with those sites and arrange the spatial area.

In Internal area, maintain a distance to reach both calling and make a smooth flow line to move from public area like kitchen and dining room to private area like bed room. Those space create a compact yet commodious. And make it be more comfortable to move by leading inside to external area naturally as a continuous space.

Those works would give them wealth and pleasure in their life.