松浪光倫建築計画室


泉佐野の住宅  

所在地 大阪府泉佐野市
竣工 2012.10
撮影 河田弘樹
敷地面積 506.26㎡
延床面積 140.94㎡

大阪府郊外に建つ、家族3人のための住宅です
敷地周囲には田園と住宅が混ざり合ったのどかな風情が広がっている 彼らの新しい住まいをイメージしたとき、大きな屋根の下に自由なスペースが連続して広がっていく風景がふさわしいのではないかと考えた。 床の素材と高さで柔らかく仕切られた空間で家族3人は自由な使い方で楽しんでいる。 トップライトから注ぎ込む光は、硬質なコンクリート床が広がる空間の体温を上げる。 外観のポイントとなる深く長い庇を薄くすることで落ち着きと軽やかな印象とした


Designed for a family of three in Osaka suburbs. An idyllic sight mingling with rural area and residential area spreads out around its site. It was thought that the scenery that free space expands successively under the roof was suitable for them when imagined their new house, In order to organize an airy internal space, it is made up the column-free space by designing a roof by monokoque. They family are enjoying in a free way in a space partitioned softly at the level of floor. The lights shining down from top-light come in to raise temperature of a space which has a floor made of hard concrete. Design gives calmness and an airy impression by creating the deep and long eaves thinly characterized an appearance. Hopefully, the residence would become a part of the community and neighbors and friends would make frequent visits.